Classification Test – Set 1 for Competitive Exams

1. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Lima
B. Algiers
C. New York
D. Tokyo
E. Beijing

Answer: C
Explanation: All except New York are capital cities.

2. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Potassium
B. Silicon
C. Zirconium
D. Gallium
E. Germanium

Answer: A
Explanation: All except Potassium are metals used in semiconductor devices.

3. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Tortoise
B. Duck
C. Snake
D. Whale
E. Crow

Answer:  D
Explanation: All except Whale lay eggs.

4. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Feathers
B. Tentacles
C. Scales
D. Pseudopodia
E. Flagella

Answer: A
Explanation: All except Feathers are organs for movement in different organisms.

5. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Sleet
B. Fog
C. Hailstone
D. Vapour
E. Mist

Answer: D
Explanation: All except Vapour are different forms of precipitation.

6. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Biscuits
B. Chocolate
C. Cake
D. Bread
E. Pastry

Answer: B
Explanation: All except Chocolate are baked items.

7. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Raid
B. Attack
C. Assault
D. Defence
E. Ambush

Answer: D
Explanation: All except Defence are forms of attacks.

8. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Ant
B. Bee
C. Moth
D. Midge
E. Spider

Answer: E
Explanation: All except Spider are insects having four legs.

9. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Axe
B. Sword
C. Knife
D. Showel
E. Saw

Answer: D
Explanation: All except Showel are tools used for cutting or chopping.

10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Love
B. Clasp
C. Cuddle
D. Nestle
E. Caress

Answer: A
Explanation: All except Love are gestures are endearment.

11. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Blaze
B. Glint
C. Simmer
D. Shimmer
E. Glimmer

Answer: C
Explanation: All except Simmer are connected with light, while simmer is a way of cooking.

12. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. December
B. February
C. March
D. July
E. May

Answer: B
Explanation: All except February are months with 31 days, while February has 28 or 29 days.

13. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Grapes
B. Pineapple
C. Cashew
D. Apple
E. Orange

Answer: Option C
Explanation: All except Cashew are fruits

14. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Uncle
B. Nephew
C. Brother
D. Cousin
E. Niece
Answer: C
Explanation: All except Brother are relations based on parents, brothers and sisters.

15. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?
A. Pellagra
B. Beriberi
C. Scurvy
D. Anaemia
E. Goitre

Answer: E
Explanation: All except Goitre are diseases caused due to deficiency of vitamine, while goitre is caused due to deficiency of iodine.

BOOKMARK THE WEBSITE www.jobshints.com AND SHARE THIS POST
TAGGED WITH: ,