Blood Relationships – Set 2 for Competitive Exams

1. Looking at a portrait of a man Harsh said,” His mother is the wife of my father’s son brother and sister I have none at whose portrait was harsh looking?
A. His son
B. His cousin
C. His uncle
D. His Nephew

Answer: A
Explanation: Since Harsh has no brother or sister. So he is his father only son, So wife of harsh’s father’s son –Harsha wife .Thus harsh’s wife is the man’s mother i.e.., or the man is harsh’s son.

2. Pointing towards a girl in the picture, Sarita said “ she is the mother of Neha whose father is my son”, How is Sarita related to the girl in the picture?
A. Mother
B. Aunt
C. Cousin
D. None of these

Answer: D
Explanation: Neha is the daughter of sarita’s son’s and the girl is neha’s mother So the girl is sarita’s son’s wife i.e…, sarita is the girls mother-in-law

3. Deepak said to nitin “ That boy playing football is the younger of the two brothers of the daughter of my father wife”, How is the boy playing football related to Deepak?
A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Nephew

Answer: Option B
Explanation: Father’s wife –mother, Mother’s daughter-sister.Deepak’s sister’s younger’s brother –Deepak’s younger brother . So the boy is Deepak’s brother.

4. Introducing a man to her husband a woman said, “His brother’s father is the only son, my grand father, “How is the lady to Manju?
A. Mother
B. Aunt
C. Sister
D. Daughter
Answer: C
Explanation: Only son of woman’s grand father –Woman’s father man’s brother’s father –Man’s father. So man’s father is woman’s father woman is the man’s sister.

5. Pointing to Kapil Shilpa said, “His mother’s brother is the father of my son Ashish How is Kapil related to Shilpa?
A. Sister-in-law
B. Nephew
C. Aunt
D. None of these
Answer: D
Explanation: Father of shilpa’s son –Shilpa’s husband So kapil is the son of sister of shilpa’s husband. Thus Kapil is shilpa’s Nephew.

6. Pointing to a photograph Arun said, “She is the mother of my son’s wife daughter, How is Arun related to the lady?
A. Uncle
B. Cousin
C. Daughter-in-law
D. None of these

Answer: C
Explanation: Arun’s son’s wife’s daughter- Arun son’s daughter mother of Daughter of aruns son –wife of arun’s son. So arun is the father-in-law of the lady.

7. If Kamal says,”Ravi’s mother is the only daughter of my mother”, how is Kamal related to Ravi?
A. Grand Father
B. Father
C. Brother
D. None of these

Answer: Option D
Explanation: Only daughter of kamal’s mother –Kamal’s sister. So Ravi’s mother is kamal’s sister are kamal’s is the Ravi’s mother i.e.., Ravi’s Maternal uncle.

8. Pointing to a woman, Naman said” She is the daughter of the only child of my grand mother,”How is the woman related to Naman?
A. Sister
B. Niece
C. Cousin
D. None of these

Answer: Option A
Explanation: Only child of naman’s grand mother _naman’s Father/Mother daughter of Naman’s grand other –Naman’s sister.

9. A man said to a lady your mother’s husband’s sister my aunt, How is the lady related to the man?
A. Daughter
B. Grand Daughter
C. Mother
D. Sister

Answer: Option D
Explanation: Lady’s mother husband –Lady’s father lady’s father’s sister –Lady’s aunt. So lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

10. Pointing to women in the picture, Rajiv said,”Her mother has only one grand child whose mother is my wife, How is the woman in the picture related to Rajiv?
A. Cousin
B. Wife
C. Sister
D. Data inadequate

Answer: Option B
Explanation: Rajiv’s wife child, Rajiv’s child. The woman’s mother is the grand mother. Rajiv’s chils so the woman is rajiv’s wife.

11. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter father”, How is the gentleman related to Deepak?
A. Grand Father
B. Father
C. Brother-in-law
D. Uncle

Answer: Option D
Explanation: Father of Deepak’s daughter’s father –Deepaks Father. So the man’s brother is deepak’s Father or the man is the brother of deepak’s father i.e…, Deepak’s uncle.

12. Pointing to a photograph a lady tell’s Pramod,”I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle,”How are the speakers related to Pramod’s father?
A. Sister-in-law
B. Wife
C. Either (A) or (B)
D. Neither (A) Nor (B)

Answer: Option B
Explanation: Clearly the speakers brother is Pramod’s maternal uncle .So the speaker is Pramod’s mother or his father wife.

13. Pointing to a man a woman said:” His mother is the only daughter of my mother”. How is the woman related to the mother?
A. Mother
B. Daughter
C. Sister
D. Grand Mother

Answer: Option A
Explanation: The only daughter of my mother-myself , So the woman is man’s mother.

14. If X is the brother of the son of Y’s son, How is X related to Y?
A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Grand son

Answer: Option D
Explanation: Son of Y’s son –Grand son. Brother of Y’s grand Son-Y’s grand son. So X is Y’s Grand son.

15. Pointing towards Rita, Nikhil said, “I am the only son of her mother’s son, How is Rita related to Nikhil?
A. Aunt
B. Niece
C. Mother
D. Cousin

Answer: Option A
Explanation: Rita’s mother’s son –Rita’s Brother, So Nikhil is the son of Rita’s Brother or Rita is Nikhil’s aunt.

BOOKMARK THE WEBSITE www.jobshints.com AND SHARE THIS POST
TAGGED WITH: ,